T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ULUSAL KIRSAL AĞ TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 6.04.2018

IPARD programı kapsamında Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Kırsal Ağ Tanıtım Toplantısı" 04.04.2018 tarihinde yapıldı.

Toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahadır GÜNEŞ, Tarım Reformu Genel Müdürü Emin İZOL, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Otoritesi Başkanı Muhammed ADAK, GAP BKİ Başkanı Sadrettin KARAHOCAGİL, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat ÇAKMAKLI, TKDK İl Koordinatörü Sadık YETİM, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep GÜNDOĞAN, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru SAKAR, Ziraat Odası Başkanı Ahmet EYUPOĞLU, konu uzmanı teknik personeller, girişimciler, kurum ve kuruluş amirleri ve STK temsilcileri katıldı.

Kırsal kalkınmaya yönelik hazırlanmış programlarda belirlenen kırsal kalkınma hedeflerini desteklemek amacıyla kurulmakta olan Ulusal Kırsal Ağ (UKA), kırsal kalkınma politikalarının uygulanmasında yer alan tüm paydaşlar; kamu kurumları, ekonomik ve sosyal paydaşlar, ilgili sivil toplum kuruluşları arasında bilgi ve deneyim paylaşımını ve birlikte öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Oluşturulacak olan UKA; kırsal kalkınmaya dahil olan kuruluşlar ve idarelerden oluşacaktır. Böylelikle ilgili tüm kamu kurumları, odalar, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve kırsal girişimcilerin temsilcilerinin UKA içerisinde yer alması sağlanacaktır. Ağa erişim tüm paydaşlara açık olacaktır. Bu amaç çerçevesinde ilimizde tanıtım toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 

Toplantıda konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Dr. Murat ÇAKMAKLI; "Güvenilebilir ulusal ve uluslararası veri tabanları bize tarımın büyük bir girişimcilik, ileri teknoloji ve bilginin uygulama alanı haline geldiğini göstermektedir. Tarım sektörünün en önemli özelliği dünyadaki tüm ülkeler için stratejik öneme sahip olan gıda güvenliğini sağlamış olmasıdır. Türkiye'de hala milyonlarca insanın yerinde yurdunda kalarak geçimini temin edebilmesi için tarım büyük bir istihdam kaynağı olarak varlığını sürdürmek zorundadır. Bu şartlar altında çok yakın bir gelecekte Türkiye'de tarımın istihdamdaki payının AB standartlarına indirilemeyeceği açıktır. Buna göre daha tedrici ve mimarisi daha iyi düşünülmüş bir geçiş sürecine kaçınılmazdır. Bu kapsamda AB üyelik sürecinde Türkiye konuya basit bir uyum ve hatta bir yükten kurtulma perspektifinden değil, tarımı kalkınmanın motor gücü haline getirecek stratejik bir vizyon açısından bakmalıdır." dedi.

Ayrıca Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme projelerinde Bakanlığımızın KKYDP kapsamında İlimizde 2005 – 2016 yıllarında uygulanan 242 projeye 61,3 Milyon TL hibe desteği verdiğini belirterek 2017 yılında 30 projeye 20 Milyon TL hibe desteği verilmiştir, dedi. 2018 Yılında 41 Projeye 28,2 Milyon TL hibe desteği verileceğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Dr. Murat ÇAKMAKLI, "Bakanlığımız KKYDP kapsamında basınçlı sulama sistemlerine İlimizde 2007 – 2016 yıllarında 1.014 projeye 15,1 Milyon TL hibe desteği verilmiştir. 2016 yılı bireysel sulama makine ekipman alımları kapsamında 48 adet başvuru gerçekleşmiş olup 33 adedi makine ekipman almaya hak kazanmıştır. 33 adet projeye toplam 451.000,00TL hibe verilmiştir." açıklamalarında bulunurken; özellikle 2017 Yılında 94 projeye 2,01 milyon TL hibe desteği verildiğinin ve 2018 Yılında 674 kişi tarafından 3.370 proje başvurusunda bulunulmuş olup, değerlendirme işlemlerinin devam etmekte olduğunun altını çizerek konunun ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır. 

Konuşmasına mevsimlik tarım işçisi kadınlara yönelik ipekböceği projesinin yürütülmekte olduğu ile devam eden İl Müdürümüz, mevsimlik tarım işçisi kadınlara yönelik yürütülen Geofit Bitki Yetiştiriciliği Projesi hakkında bilgi vermiştir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Dr. Murat ÇAKMAKLI, yerel ve ulusal anlamda bakanlığımızca 22 proje yürütülmekte olduğu ile sözlerine devam ederken bu projelerden biri olan hayvancılığın gelişmesine yönelik kaliteli kaba yem projesi ile pamuk üretim alanlarında alternatif ürünün yerleşmesi anlamında 5 aylık boş bırakılan yere bu ürünün devreye girmesiyle 4,5 milyon tonluk bir kaliteli kaba yem üretim potansiyelimizin söz konusu olduğunu ifade etmiştir.