T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİLERİ DENETİMİ İL MÜDÜR YARDIMCIMIZ HALİL ŞITIL VE TEKNİK EKİPÇE YAPILDI

Yayın Tarihi : 3.03.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yrd. Halil ŞITIL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdulaziz AKTACİR ve konu sorumluları teknik personeller  tarafından, Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) bayi denetimlerinin yapıldığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Halil ŞITIL, yaptığı açıklamada, bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılması ile depolanmasıyla ilgili yönetmelik kapsamında il ve ilçedeki bitki koruma ürünleri bayilerin Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü  ile İlçe Müdürlüğün teknik elemanları tarafından denetlendiğini belirtti.  

Şanlıurfa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yrd. Halil ŞITIL, BKÜ bayi denetimlerinin bitki sağlığı açısından olduğu kadar insan ve çevre sağlığı açısından da son derece önemli olduğunu ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti: 2016 yılında yönetmelik kapsamında Bitki Koruma Ürünleri bayilerine düzenli olarak denetleme yapıldığını,  denetlemelerin ara verilmeden devam edileceğini,  Şanlıurfa il ve ilçelerdeki bayilere yapılan kontrollerde, yönetmeliğe aykırı davranışlarda bulunan 5  işyerine 77 bin 330 TL idari para cezası uygulanmıştır.  Müdürlüğümüzce ruhsatsız işyerleri, sahte, yasaklanmış  veya tarihi geçmiş bitki koruma ürünlerinin satışı yapılan işyerlerinin tespiti halinde gerekli ceza-i müeyyidenin uygulanacağı, bu konular hakkında hassasiyetle üzerinde durulduğunu, yapılan denetimlerin yanında  vatandaşlarımızdan gelecek olan ihbar dilekçelerinde belgesiz işyerinin adını ve adresini belirtecek şekilde tarafımıza bildirim yapıldığında, derhal işlem yapılacağını, İl ve İlçe Müdürlüğündeki konu sorumlular tarafından etraflıca denetimler yapılıp, çalışmalar ara verilmeden halen devam edileceğini bildirmiş olup devamla BKÜ bayilerine yıl içerisinde yapılan denetimlerde görülen eksiklikler hakkında bayilere neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verirken, tespit edilen eksikliklerin de giderilmesini istedi. Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkındaki' yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeler ve değişiklikler ile bayilerin sorumlulukları ve uymaları gereken hususlar ile ilgili olarak bilgiler aktardı

Ayrıca İl Müdür Yardımcısı Halil ŞITIL; bayilere yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada "Satış yerleri, en az yirmi metrekare büyüklüğünde, tabanı su geçirmeyen, kolayca temizlenebilen, nem, yağmur ve güneşin etkilerinden korunmuş, temiz, gerektiğinde ısıtma ve havalandırma imkanına sahip olmalıdır. Bitki koruma ürünlerinin olumsuz etkilerine maruz kalınmaması için satış yerlerinde muhafazalı bir oda bulundurmalıdır. Satış yerlerinde, zararlı kokuların giderilmesi için havalandırma düzeni, el ve yüz yıkanabilecek su ve lavabo tertibatı ve yeterli oranda yangın söndürme cihazı, bitki koruma ürünlerini muhafazaya elverişli, yeterli miktarda raf, dolap, kapalı bölme veya vitrin bulundurulur. Satış yerleri, apartman katlarında, çevresine zarar verebilecek ev ve işyerleri arasında olamaz. Çok zehirli bitki koruma ürünleri için özel raf ve bölmeler yapılır. Bitki koruma ürünleri, gruplarına göre ayrı ayrı bölmelerde muhafaza edilerek satışa sunulmalıdır. Yabancı ot ilaçları mutlaka ayrı bir bölmede muhafaza edilir. Bayiler her ne suretle olursa olsun insan ve hayvan ilaçları ile gıdalarını satamazlar ve bitki koruma ürünleri ile bir arada bulunduramazlar.